Geen categorie

Op reis.

Marokko… Het voelt letterlijk als thuiskomen. Alsof we nooit anders hebben gezien, alsof we nooit anders hebben geweten. Als je door de vuilnis kan kijken, zie je de schoonheid van het land. Droogte, warmte, mensen die niet klagen, kinderen op straat, met paard en kar fruit verkopen. We voelen ons thuis. 

Dag 1 beslisten we naar zee te gaan, s’ochtends want  in de namiddag is het niet doenbaar van het volk. Het strand hier is niet zoals het strand bij ons. Er zijn paarden, elke 3 minuten hoor je roepen ‘beignet sgon’ (warme beignet), ‘garoooo’ (sigaret), caffééé, …

En er was een manneke van 5 die het strand wou schoonmaken. Met zijn visnetje ging hij in zee al het vuil eruit halen en verzamelde het op 1 plek. Mijn kindjes waren aan het spelen met een plastieken fles en het kind kwam heel beleefd vragen of we alsjeblieft de lege fles niet zomaar in zee wilden gooien maar aan hem te komen afgeven. We gaven het kind 20 dirham (ongeveer €2) om hem te bedanken dat hij dit wil doen. Ik ben van mening dat er veel meer mensen met deze ingesteldheid door het leven mogen gaan. 🙂

Mijn zoon is gek van paarden. Met oma gaat hij soms een uur gaan kijken naar de koetsen in Brugge. Gewoon kijken naar de paarden, gieren als ze hinniken, en huilen als ze terug huiswaarts keren. Toen we daarnet geïnstalleerd zaten op het strand zag ik een tiener passeren met zijn paard. Vol trots kroop mijn kind op het paard, hij voelde zich de koning te rijk. Een toertje op het strand, door het water, ge-wel-dig. Helaas kregen we hem er NIET af. Zijn zus was aan de beurt en hij besloot gewoon achterop te kruipen. Als een échte ruiter, zonder zadel. Ook de beurt van het nichtje liet hij niet aan zich voorbij komen en bleef gewoon zitten. 

De eigenaar van het paard was dolgelukkig, we wilden betalen en vroegen hoeveel het kostte, €2 per ritje maar aangezien we zijn eerste klanten waren én er plots heel wat meer mensen wilden ritjes maken (we brachten geluk zei hij), mochten we geven wat we wilden. Hiervan kunnen we leren denk ik dan..

En plots stond er niet 1 tiener met een paard maar wel 5 tieners met paard. Jongetjes niet ouder dan 14. Kinderen met grote verantwoordelijkheden.

Advertenties

6 gedachten over “Op reis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s