Geen categorie

Hammam.

Wij vertrekken bijna terug richting huis, dus de laatste dagen worden gevuld met kapper, schoonheidsspecialiste, hammam en shoppen. Wat mij betreft toch. Vandaag trokken we naar de hammam, 2u me time. Zij die nooit een traditionele hammam hebben gedaan weten niet waarover ik spreek, maar ik zal het met veel plezier vertellen. Je kan de hammam hier het best vergelijken met een sauna voor enkel vrouwen. Maar buiten in de hitte te zitten, was je jezelf, scrub je je ganse lichaam, scheer je waar nodig. In groep. Je intiemste bezigheid wordt gedeeld met allerlei vrouwen die je van haar nog pluimen kent. 

Met grote emmer, shampoo, handdoeken, plastieken matje, scrubwashandje, bruine zeep en verse kledij ben je vertrekkensklaar. De gewoonte hier is dat mooie kledij wordt aangedaan bij gelegenheid en de pyjama’s voor thuis of even naar de winkel te gaan. Ja hoor, in pyjama. De vrouwen hebben dan ook geen zo’n gevulde kleerkasten als bij ons, Marie Kondo kan er wat van leren.

Eens binnengekomen heb je de kleedzaal. Bankjes, een vrouw al slapend op de grond (de dames werken er nu eenmaal van 7-22u), naakte vrouwen en kinderen. De hitte overvalt je, maar bon, voor mij is het van moeten. In slip trek je naar de waszalen en kies je uit welke voor jou het best is. Zaal 1 is het minst warm, zaal 3 is -pokke-heet. 

Je begint je in te smeren met bruine zeep (die overigens ook in andere kleuren bestaat), en blijft even dampen. Daarna begin je te scrubben met een scrubhandschoen. Niet gewoon zachtjes maar keihard. Mijn vel was rood en ik had maar enkele ‘spaghettislierten’ dode huid dus. De andere dames hebben veel meer dode huid, maar ze douchen zich ook minder dan ik. 1 keer per week naar de hammam en met de warmte hoogstens 1 douche per week. Zijn die dames dan vuil? Neen, ze wassen zich elke dag ook intiem aan de lavabo, en na elk toiletbezoek worden ze gespoeld met water. Toiletpapier is hier dus zeker niet standaard, een extra kraantje in de wc wel.

Na het scrubben spoel je je af en doe je gewoon zoals thuis. Slip af en wassen/scheren maar. Ohja, ik vertel er ook nog graag bij dar de zeep rijkelijk vloeit. Haren worden niet 1 keer maar een 3 tal keer gewassen, je lichaam ook zoveel ingezeept. 

Beschaamd? Absoluut niet. Vuil? Goh ja, misschien toch wel een beetje, maar je bent gewassen nadien, dus ik heb mij daar bij de eerste keer al over gezet. Haren worden weggespoeld en je zit op je plastieken matje.

Telkens ik van de hammam kom voelt mijn ganse lichaam écht proper aan. Anders dan wanneer ik gedoucht heb. Als toerist zal je dit waarschijnlijk nooit doen, tenzij je wat afweet van de stad waarin je verblijft. Je betaald €1,20 en blijft zolang je wil. Je kan de dames die aanwezig zijn gewoon vragen of ze je rug willen scrubben.

Wie van mijn volgers zou dit ook doen?Advertenties

6 gedachten over “Hammam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s